Home / Forums / DynamiX Support / Main site seems very slow

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 28 total)
  • Author
    Posts

  • josh
    Participant

    Hello, i am using the Dynamix theme on my wordpress site, since i have been using this theme my website has become considerably slower especially when loading the main page for the first time since that web browser has been open. Some times it could take longer than 10 seconds. I was just wandering is there a fix for this or does everyone else using the same theme have the same issue?
    Thanks

    • This topic was modified 2 years, 11 months ago by  josh.
    Andy
    Andy
    Keymaster

    Hi Josh,

    It definitely shouldn’t be taking that long, do you have a link to it, I’ll try to see what maybe the cause of it. As you can see from the http://dynamix.themeva.com site, it should be pretty fast at loading.


    josh
    Participant

    Hey Andy, thank you for the quick response.my website link is As you can see there isn’t even very much on the website at the moment so not to sure why it’s taking so long.
    Thanks

    Andy
    Andy
    Keymaster

    Hi Josh,

    One thing that can slow things down considerably is the Flickr API. Ensure the Flickr Information is blank under Appearance > Theme Options > General.

    If you provide a link, I maybe able to spot what it maybe.


    josh
    Participant

    Ok yeah the Flickr API is blank. The link to my very unfinished site is http://www.thephotochest.com/
    Thanks

    • This reply was modified 2 years, 11 months ago by  josh.
    • This reply was modified 2 years, 11 months ago by  josh.
    Andy
    Andy
    Keymaster

    Hi Josh,

    It looks like it’s this image – it’s 1.3MB ( http://www.thephotochest.com/wp-content/uploads/2015/02/winter-landscape-636634_1920.jpg ).

    You’re best opening that into Photoshop ( or similar ) and save for web, it should only be a couple of hundred KB.

    I’d also enable a Caching plugin when you’re ready like WP Fastest Cache, this will optimize your server and content.


    josh
    Participant

    Ok, I will save the image to a smaller file size which hopefully will help. We already have a cache plugin but will try the one you suggested. Once I have done this is will put a reply to this topic and let you know how it goes.

    Thanks


    josh
    Participant

    Ok i have lowered the main image size to just over 500kb it seems to have made a little bit of a difference, although its still not as quick as most other sites. What do you think about its loading speed now?

    Andy
    Andy
    Keymaster

    I had different results this time, I test once and it was about 4 seconds and then the second was 25 seconds. Something isn’t right there. The page load performance is high ( as you’d expect ), but the actual load time is very slow.

    It’s worth disabling all plugins apart from Visual Composer and seeing what happens then. As mentioned earlier, the theme naturally scores high on page load, I can’t see why it would be any different for you, unless there is an issue with the server.


    josh
    Participant

    Ok i disabled all of the plugin i was using. As you can see from this image http://prntscr.com/69uc9t the load time was quite fast. I also done another test and that was 5.46 seconds. I know there is a little vary in the times. Once i have all of the plugins enabled again i did another test it is showing that the site loads at 2.99seconds. This is very weird and not to sure what to do from here onwards as some times it still takes avery long time to load the site.

    Andy
    Andy
    Keymaster

    Hi Josh,

    That points to the server being the issue. Since the same scripts are run each time, it should be consistent times. What hosting company are you with?

    One thing to try is caching plugin like WP Fastest Cache too, this will definitely improve the load speed and probably stabilise things. The images for example are taking the longest to load, if they’re cached, it should dramatically improve the time.


    josh
    Participant

    I am using the web/domain host 123-reg https://www.123-reg.co.uk/web-hosting/ Do you advise any other hosts or anything? I know that they are not the best host around but i don’t understand why the site its taking long to load.

    Thanks

    Andy
    Andy
    Keymaster

    There is lots of wait time from the server. I use clook which are UK based too and haven’t had any issues. Having said that, I don’t think 123 reg should be under performing.

    Try WP fastest cache first. I’ve just done another test with pingdom ( Amsterdam ) and it was 2.1seconds.


    josh
    Participant

    Ok i will try the plugin now, The first time i load up the site it is always lots slower than the second or third time like this shows http://prntscr.com/6a4ja0


    josh
    Participant

    There is something definitely not right as i just speed tested your website and your sites page is lots bigger in memory than my but yours loads a lot faster. Whats the best or your suggested settings for WP fastest cache plugin?

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 28 total)

You must be logged in to reply to this topic.